Διαβάστε ολα τα τελευταία νέα σε τίτλους
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ EVENTS ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Ηράκλειο • Ρέθυμνο • Χανιά • Άγιος Νικόλαος • Ιεράπετρα • Σητεία
TO ENTER•CITY ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ENTER•PORTAL!!! ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ PORTAL ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ

ENTERPORTAL.gr

ΑΡΧΙΚΗ arrow ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ arrow ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ arrow ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΠΑ ΣΕ ΔΥΟ ΔΟΣΕΙΣ

ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΠΑ ΣΕ ΔΥΟ ΔΟΣΕΙΣ
Τη δυνατότητα να πληρώνουν το ΦΠΑ όχι εφάπαξ αλλά σε δόσεις έχουν από σήμερα οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Το μέτρο ισχύει τόσο για τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται στις ΔΟΥ όσο και για τις δηλώσεις που υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτύου.
Οι επιτηδευματίες που θα επιλέξουν να εξοφλούν το ΦΠΑ σε δόσεις θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Ταυτόχρονα με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης καταβάλλεται τουλάχιστον 30% του φόρου.

2. Η καταβολή του υπολοίπου ποσού, προσαυξημένο με 1%, πραγματοποιείται σε δύο ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

3. Για το δίμηνο της διευκόλυνσης δεν θα επιβάλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Από τον τρίτο όμως μήνα, εάν το οφειλόμενο ποσό δεν έχει καταβληθεί, επιβάλλεται προσαύξηση 2% για κάθε μήνα καθυστέρησης και ο φορολογούμενος αντιμετωπίζει όλες τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

4. Όσοι υποβάλλουν ανακριβή ή δεν υποβάλλουν περιοδική δήλωση ΦΠΑ επιβάλλεται αντί πρόσθετου φόρου μόνο πρόστιμο ίσο με το τριπλάσιο της διαφοράς του φόρου που οφείλεται.

Για το πρόστιμο αυτό δεν εφαρμόζεται η διοικητική επίλυση της διαφοράς.

5. Πρόστιμο τριπλάσιο του ΦΠΑ που εξέπεσε ή που επιστράφηκε ή που δεν αποδόθηκε ακόμη και αν δεν προκύπτει ποσό για καταβολή, επιβάλλεται σε όσους λαμβάνουν εικονικά φορολογικά στοιχεία ή νοθεύουν ή εκδίδουν πλαστά, εικονικά ή νοθευμένα στοιχεία.

Ηλεκτρονικές δηλώσεις <<Για την ηλεκτρονική υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων επισημαίνονται τα εξής:

Η αρχική, εμπρόθεσμη, χρεωστική περιοδική δήλωση ΦΠΑ υποβάλλεται μέχρι την 26η του επόμενου μήνα από τον μήνα ή το τρίμηνο στο οποίο αφορά ή, σε περίπτωση που η 26η είναι μη εργάσιμη ημέρα ή αργία, μέχρι την επόμενη εργάσιμη.

Η καταβολή του συνολικού οφειλόμενου φόρου ή ποσοστού τουλάχιστον 30% αυτού, πραγματοποιείται στις τράπεζες, μέσα στην ίδια προθεσμία.

Η ΓΓΠΣ προβαίνει στη διαδικασία διασταύρωσης του αρχείου ηλεκτρονικών υποβολών με το αρχείο πληρωμών, την επομένη από τη λήξη της προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής και πληρωμής.

Οι ηλεκτρονικά υποβληθείσες δηλώσεις για τις οποίες θα διαπιστωθεί ότι έχει καταβληθεί εμπρόθεσμα ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό τουλάχιστον 30% του συνολικά οφειλόμενου φόρου, θα θεωρείται ότι έχουν υποβληθεί με επιτυχία και θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά στις αρμόδιες ΔΟΥ.

Οι φορολογούμενοι που επιλέγουν να κάνουν χρήση του μέτρου τμηματικής καταβολής, καταβάλλουν το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό, συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων, στην εφορία τους.

Απορίες & λύσεις

Εχει ψηφιστεί η διάταξη σύμφωνα με την οποία διπλασιάζεται από 20% σε 40% το ποσοστό των δεδουλευμένων τόκων για στεγαστικά δάνεια απόκτησης κατοικίας (πρώτης, δευτερεύουσας, εξοχικής) το οποίο αφαιρείται από τον φόρο εισοδήματος που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση;

Το συγκεκριμένο μέτρο ισχύει και προβλέπεται στον νόμο 3763/27.5.2009. Σύμφωνα με τη διάταξη εκπίπτει από τον φόρο ποσοστό 40% του συνολικού ετήσιου ποσού των δεδουλευμένων τόκων που καταβάλλονται από τον φορολογούμενο, ειδικά για συμβάσεις στεγαστικών δανείων που συνάπτονται από 1ης Ιανουαρίου 2009 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 για απόκτηση κατά πλήρη κυριότητα, οποιασδήποτε κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. και για ύψος δανείων μέχρι 350.000 ευρώ.

Η κόρη μου είναι φοιτήτρια και απέκτησε φέτος με αγορά ακίνητο. Το επόμενο έτος θα πρέπει να υποβάλει η ίδια το έντυπο Ε9 ή ο γονέας;

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, στην περίπτωση που τέκνο- προστατευόμενο μέλος αποκτάει ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα το έντυπο Ε9 υποβάλλεται από τον υπόχρεο - γονέα.

Αν παραχωρήσω στο παιδί μου διαμέρισμα για κατοικία φορολογείται;

Το τεκμαρτό εισόδημα, που προκύπτει από την δωρεάν παραχώρηση της χρήσης κατοικίας από τους γονείς προς τα τέκνα ή από τα τέκνα προς τους γονείς, απαλλάσσεται από τον φόρο εφόσον η επιφάνεια της κατοικίας είναι μέχρι 200 τ.μ. Η απαλλαγή αυτή ισχύει για μια μόνο κατοικία, ανεξάρτητα αν πρόκειται για κύρια κατοικία ή δευτερεύουσα ή εξοχική.

Υπάρχει τρόπος να ρυθμίσω τώρα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μου προς το δημόσιο;

Οι οφειλέτες που δεν έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους (στις Δ.Ο.Υ.) στις προθεσμίες που ορίζονται, μπορούν να υπαχθούν σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής αυτών, μετά την έκδοση απόφασης από το αρμόδιο όργανο που είναι:

Για βασικές οφειλές μέχρι ποσού 200.000 ευρώ, ο προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ ή Τελωνείου

Για βασικές οφειλές πάνω από 200.000 ευρώ και μέχρι του ποσού των 600.000 ευρώ, ο προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ ή Τελωνείου, μετά από γνώμη του νόμιμου αναπληρωτή του και του προϊσταμένου του Δικαστικού Τμήματος ή του αντίστοιχου γραφείου και

Για βασικές οφειλές μεγαλύτερες των 600.000 ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών μετά από γνωμοδότηση της Επιτροπής Παροχής Διευκολύνσεων.

Για την έκδοση της απόφασης απαιτείται η υποβολή αιτήματος στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., καθώς και η πληρωμή σχετικού παραβόλου.


επιμελείται ο:
Ιωάννης Λαπιδάκης
Λογιστής Α' Τάξης
 
< Προηγούμενο   Επόμενο >
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ - ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ - ΧΑΝΙΩΝ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ - ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Το ENTERCITY άλλαξε και έγινε: ENTERPORTAL.
Για να στείλετε τις εκδηλώσεις σας κάντε κλικ εδώ!

Διαφήμιση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΘΕΜΑΤΑ

ΚΑΙΡΟΣ # LIVE