ΧΤΑΠΟΔΙ ΚΡΑΣΑΤΟ ΜΕ ΦΑΡΦΑΛΕΣ |
ΟΔΗΓΙΕΣ: Αφού βάλουμε σε μια κατσαρόλα νερό να ζεσταίνεται, καθαρίζουμε και πλένουμε το χταπόδι μας και κόβουμε τα 4 πόδια που θα γίνουν κρασάτα. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει,το ρίχνουμε και τ' αφήνουμε να βράσει καμμιά ώρα. Σε ένα βαθύ τηγάνι (ή κατσαρόλα) βάζουμε ελάχιστο (ενα κουταλάκι γλυκού) ελαιόλαδο και το κρασί, και μόλις αρχίσει να βγάζει φυσαλίδες βάζουμε τα τέσσερα πόδια που κόψαμε, τους κόκκους πιπεριού, τα δαφνόφυλλα και τ' αφήνουμε και αυτά περίπου μια ώρα. Γυρίζουμε που και που τα πόδια να χρωματιστούν ομοιόμορφα. Βγάζουμε τα πόδια σε ένα πιάτο, περιχύνουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και προαιρετικά ρίγανη και ξίδι. Σουρώνουμε τα ζουμιά που άφησαν τα πόδια, πετάμε τα δαφνόφυλλα και τα πιπέρια και κρατάμε το σχετικά πηχτό υγρό που μένει. Στο μεταξύ, θα' χει βράσει το χταπόδι, οπότε το βγάζουμε από τη κατσαρόλα και κρατάμε ζεστό το νερό για να βράσουν εκεί οι φαρφάλες. Κόβουμε τα πόδια. Σωτάρουμε κρεμμύδι-σκόρδα σε μια κουταλιά ελαιόλαδο, βάζουμε τα κομμάτια των ποδιών να αρωματιστούν. Σβήνουμε με τη σως. Προσθέτουμε τα ντοματάκια και αφήνουμε να σιγοβράσουν για κανα δεκάλεπτο. Βάζουμε τα γαρίφαλα, τη μαστίχα, το κόκκινο πιπέρι, ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε τη γεύση και προσθέτουμε (αν χρειάζεται) αλάτι και πιπέρι. Τ' αφήνουμε να σιγοβράζουν. Στο νερό που έβρασε το χταπόδι, βάζουμε ένα κουταλάκι αλάτι και βράζουμε τις φαρφάλες. Μόλις γίνουν, σουρώνουμε, ανακατεύουμε με τη χταποδοσάλτσα, τ' αφήνουμε για 5-10 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά.
|
< Προηγούμενο | Επόμενο > |
---|