 |
Συστατικά:
1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό), φρέσκο ή κατεψυγμένο
Μαρινάδα
3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζανι ελαιόλαδο
2/3 φλιτζανιού κόκκινο κρασί
Μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπερι
2 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι ή ρίγανη
Σαλατικά (όλα πλυμένα και καλά στραγγισμένα)
Καρδία από 1 μικρό μαρούλι
Καρδιά από 2 αντίδια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι ρόκα
3-4 κλωνάρια άνηθο ή μάραθο |
ΟΔΗΓΙΕΣ:
Την αγαπούν πολύ την κρέμα οι Γάλλοι. Τη βάζουν παντού. Σε γλυκά, φαγητά, στον καφέ. Είναι αλήθεια ότι τα λιπαρά του γάλακτος έχουν μία γεύση που όπου κι αν μπει δίνει ένα γούστο, ένα κάτι τις, κάνει την υπόσταση του πιάτου πλούσια. Βέβαια, παράλληλα καλύπτει ανοστιές και λάθη του μάγειρα. Χρησιμότατη! Τη συνταγή αυτή τη δοκιμάσαμε στο Sette, ένα μικρό λιμάνι στη νότια Γαλλία, πολύ όμορφο. Έχει ένα κανάλι που παρκάρουν μικρά αλιευτικά και ερασιτεχνικά σκάφη. Στη δεξιά ακτή του καναλιού είναι το ξενοδοχείο Hippocampe, παλιό αλλά όμορφο. Οι πελάτες είναι όλοι του σιναφιού. Επιθεωρητές φορτίων, αρχιμηχανικοί, επιβλέποντες και πληρώματα που αλλάζουν. Ο Morris Deauvergne ήταν ο επικεφαλής της SGS εκεί. Ένα βράδυ μας τραπέζωσε. Φιλέτα γλώσσας με κρέμα.
Σ' ένα ευρύχωρο σκεύος σοτάρετε ελαφρά τα κρεμμύδια στο βούτυρο. Μόλις γυαλίσουν βάζετε μέσα τα φιλέτα της γλώσσας. Τα ροδίζετε ελαφρά. Σβήνετε με το κρασί. Μόλις πάρουν βράση προσθέτετε το ζωμό, και ρίχνετε και το αλάτι. Αφήνετε να πάρει βράση και να εξατμιστούν τα υγρά. Προς το τέλος προσθέτετε την κρέμα και αφήνετε τη σάλτσα να πήξει. Σερβίρετε πασπαλίζοντας λίγο χοντροκομμένο πιπέρι και αρκετό μαϊντανό. Γαρνίρετε με βραστές πατάτες βουτύρου.
πηγή Cooking.exnet.gr
|