ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2007 |
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ, ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ Tην Τρίτη 17 Ιουλίου και ώρα 21:30 στην Πλατεία του Ξενία θα πραγματοποιηθεί συναυλία με σύγχρονα τραγούδια με τον ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΣΣΩΤΑΚΗ . Αξίζει να σημειωθεί οτι στο βιολί βρίσκεται ο γνωστός δεξιοτέχνης σολίστας Μιχάλης Σπυριδάκης, στο πιάνο και το κανονάκι ο Μανώλης Κανακάκης και στα κρουστά ο Χρήστος Σαγιέντ. Ο Κασσωτάκης Γιάννης , έχει τραγουδήσει στο πλάι μεγάλων συνθετών. Από το 2004 είναι μέλος του συγκροτήματος του συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου, ως νέος τραγουδιστής, έχοντας δώσει συναυλίες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Την περίοδο 2003 - 2005 παρουσιάστηκε στο κοινό με το έντεχνο παραδοσιακό συγκρότημα Νεάρχου Παράπλους με το οποίο έδωσε συναυλίες σε ολόκληρη την Κρήτη, ενώ από το 2005 ακολουθεί το δικό του δρόμο ερμηνεύοντας στις συναυλίες το έργο που του έχει εμπιστευτεί ο μεγάλος συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος και άλλα έντεχνα ελληνικά τραγούδια. Τον έχουν τιμήσει σχεδόν όλοι οι φορείς της Κρήτης συμπεριλαμβάνοντας τον στο πρόγραμμα των πολιτιστικών τους εκδηλώσεων, και οι συναυλίες που έχει δώσει έχουν εως τώρα μεγάλη επιτυχία και απήχηση στο κοινό.
THN KΩΜΩΔΙΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ
«ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑΖΟΥΣΕΣ»
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΑΔΡΟΜΗ & ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ «Ν.ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ»
ΤΡΙΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 21:30
Το θέατρο Διαδρομή σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, θα παρουσιάσουν το έργο του Αριστοφάνη «Θεσμοφοριάζουσες», σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαλακόπουλου, στο Κηποθέατρο «Ν.Καζαντζάκης», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου «Ηράκλειο – Καλοκαίρι 2007», την Τρίτη 17 Ιουλίου.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση : Κ. Χ. ΜΥΡΗΣ
Σκηνοθεσία : ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Σκηνικά – Κοστούμια : ΑΝΝΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑΝΑΚΗ
Μουσική: ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Χορογραφία : ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΙΝΑΡΗΣ
Φωτισμοί : ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΟΥΚΙΔΗΣ
Μουσική Διδασκαλία : ΝΑΝΑ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΙΔΟΥ
Β. Σκηνοθέτη : ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΤΣΙΡΑ
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ
ΜΝΗΣΙΛΟΧΟΣ : ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΪΚΑΛΗΣ
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ : ΙΕΡΟΚΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
ΥΠΗΡΕΤΗΣ : ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
ΑΓΑΘΩΝ : ΠΥΓΜΑΛΙΩΝ ΔΑΔΑΚΑΡΙΔΗΣ
ΚΟΡΥΦΑΙΑ : ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΝΙΔΟΥ
ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ : ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
ΠΡΥΤΑΝΗΣ : ΜΑΚΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ
ΤΟΞΟΤΗΣ : ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΤΗΣ
ΧΟΡΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (με αλφαβητική σειρά)
ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΕΩΡΓΟΝΗ, ΑΝΤΡΗ ΘΕΟΔΟΤΟΥ, ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΝΙΔΟΥ,
ΓΙΟΛΑΝΤΑ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑ, ΗΛΕΑΝΑ ΜΠΑΛΛΑ, ΜΑΡΙΑ ΜΠΕΝΑΚΗ,
ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΙΛΙΡΗ, ΑΓΓΕΛΑ ΜΥΛΩΝΑΚΟΥ, ΤΑΝΙΑ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ,
ΜΑΡΟΥΣΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΥΛΑΚΗ,
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΟΛΔΑΤΟΥ, ΠΑΡΘΕΝΑ ΧΟΡΟΖΙΔΟΥ
Όταν ο Αριστοφάνης έγραφε τις κωμωδίες του, η Αθήνα ζούσε τη δοκιμασία ενός καταστροφικού πολέμου και τις τραγικές του συνέπειες. Υπήρχαν ήδη τα πρώτα σημάδια παρακμής της πόλης, ενώ ο μεγαλύτερος πολιτισμός που γνώρισε η ανθρωπότητα έβαινε προς τη δύση του.
Οι οινοτρόπες θεές της ευφορίας ήταν θύματα του λιμού. Δεν έρρεε πια το αίμα της αμπέλλου, αλλά αίμα ανθρώπινο. Οι θαλλοφόροι και οι φαλλοφόροι των γιορταστικών πομπών, ήταν τώρα μια στρατιά από ρακένδυτους και πεινασμένους πολίτες. Οι θεοποιημένες αρετές της Πόλης, η Ευνομία, η Δίκη και η Ειρήνη, ήταν πλέον εξόριστες. Τώρα κυριαρχούσαν, όπως στις πανάρχαιες αποτρόπαιες ανθρωποθυσίες, οι «ανθρωποραιστές», εκείνοι, δηλαδή, που σφυροκοπούν τους ανθρώπους.
Ακόμη κι ο Διόνυσος, έμελλε να υποστεί δεύτερη θανάτωση και διασπαραγμό κι αυτή τη φορά η ανάσταση θ’ αργήσει πολύ.
Ο Αριστοφάνης ανακαλεί και αναπολεί τη λαμπρή εποχή της ειρήνης και της ακμής. Αντιστέκεται στην επερχόμενη βαρβαρότητα, δυσπιστεί στα νέα ήθη και στους νέους θεσμούς και δημιουργεί τη δική του ουτοπία.
Με πόνο ψυχής «ευτραπέλως ψέγει» καταστάσεις και πρόσωπα. Σατιρίζει εκείνους που «η καρδία τους επαχύνθη» και προκαλούν τα δεινά της πόλης. Χλευάζει εκείνους που από χαυνότητα ψυχής μένουν αδιάφοροι. Καταγγέλλει και τους τυράννους και τους ψευτοδημοκράτες.
Αντιπαραθέτει την αθωότητα των βωμολοχιών του στη ρυπαρότητα της πολιτικής ρητορείας, που καταδημαγωγεί το λαό. Μέσα από την ιλαρή ευωχία των κωμωδιών του Αριστοφάνη, ελλοχεύει η θλίψη και η αγωνία του Ποιητή. Γνωρίζει καλά ότι αυτό που μόνιμα διακυβεύεται κάθε φορά είναι η ίδια η ανθρώπινη υπόσταση, σε κάθε πλευρά της. Και ο Αριστοφάνης υπερασπίζεται ρωμαλέα τον άνθρωπο με τα μοναδικά όπλα που διαθέτει : την ποίηση και το πνεύμα. Και αυτά τον καθιστούν καθολικό και διαχρονικό εκφραστή της πίστης για έναν κόσμο καλύτερο.
Αυτή η παράσταση, άλλο δεν είναι παρά μια συναρπαστική περιπλάνηση στην αριστοφανική ενδοχώρα. Με ξεναγούς κάποιους που κουβαλάνε μέσα τους τη σπίθα και τα γονίδια του Ποιητή. Αυτοί ζωντανεύουν το λυρικό και το ευθύβολο σατυρικό πνεύμα. Μέσα απ’ αυτούς μας μιλάει ο Αριστοφάνης. Είναι παρών.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
< Προηγούμενο | Επόμενο > |
---|