Διαβάστε ολα τα τελευταία νέα σε τίτλους
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ EVENTS ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Ηράκλειο • Ρέθυμνο • Χανιά • Άγιος Νικόλαος • Ιεράπετρα • Σητεία
TO ENTER•CITY ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ENTER•PORTAL!!! ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ PORTAL ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ

ENTERPORTAL.gr

ΑΡΧΙΚΗ arrow ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ arrow ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΘΕΜΑΤΑ arrow ΡΗΞΗ ΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΠΕΤΑΛΟΥ ΩΜΟΥ: ΤΙ ΜΑΣ ΡΩΤΑΝΕ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΑΣ;

ΡΗΞΗ ΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΠΕΤΑΛΟΥ ΩΜΟΥ: ΤΙ ΜΑΣ ΡΩΤΑΝΕ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΑΣ;

Ρήξη στροφικού πετάλου ώμου: Τι μας ρωτάνε οι ασθενείς μας;

Η ρήξη τένοντα του ώμου (Ρήξη Στροφικού Πετάλου) αποτελεί μια συχνή μυοσκελετική κατάσταση που προκαλεί πόνο και περιορισμό της κίνησης του χεριού σε πολλούς ασθενείς, επηρεάζοντας σημαντικά την καθημερινότητά τους. Οι τένοντες, οι οποίοι υφίστανται συχνότερα ρήξη, είναι αυτοί που ανήκουν στο λεγόμενο στροφικό πέταλο του ώμου.
Το στροφικό πέταλο του ώμου σχηματίζεται από τη συνένωση τεσσάρων τενόντων του υπερακάνθιου, του υπακάνθιου, του υποπλάτιου και του ελάσσονα στρογγύλου. Ο τένοντας, ο οποίος υφίσταται συχνότερα ρήξη, είναι ο υπερακάνθιος. Ως ρήξη του στροφικού πετάλου του ώμου ορίζεται η μερική ή πλήρης ρήξη ενός ή περισσότερων εκ των παραπάνω τενόντων, των στροφέων μυών της άρθρωσης του ώμου.

Ρήξη τένοντα ώμου - Αίτια

Η ρήξη τένοντα στον ώμο μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες:

  • Τραυματισμός: Απότομοι τραυματισμοί ή πολλαπλοί μικροτραυματισμοί.
  • Ηλικία: Με την πάροδο του χρόνου οι τένοντες μπορεί να αποδυναμωθούν και να φθαρούν σημαντικά, γεγονός που τους καθιστά πιο ευάλωτους σε ρήξεις.
  • Συγκεκριμένες δραστηριότητες: Επαναλαμβανόμενες κινήσεις ώμου αλλά και δραστηριότητες όπως η άρση βαρών, μπορούν να προκαλέσουν ρήξεις λόγω της συνεχούς φθοράς των τενόντων.

Η κατανόηση της πάθησης αλλά και των παραγόντων που την δημιουργούν αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.

Συχνές ερωτήσεις ασθενών

Η ρήξη στροφικού πετάλου απασχολεί μεγάλο ποσοστό των ασθενών. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Παναγιώτης Πάντος, απαντάει στις συχνότερες ερωτήσεις των ασθενών για τη ρήξη του στροφικού πετάλου του ώμου.

Ποιες εξετάσεις απαιτούνται για έγκυρη διάγνωση;

Για τη διάγνωση της ρήξης τένοντα του ώμου είναι απαραίτητη η λεπτομερής κλινική εξέταση, καθώς και η λήψη ιστορικού από εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό, για την ακριβή αξιολόγηση κάθε περίπτωσης.
Ο γιατρός είναι εκείνος ο οποίος θα καθορίσει το είδος των απαιτούμενων εξετάσεων, οι οποίες μπορεί να είναι κλασική ακτινολογική απεικόνιση, υπερηχογράφημα και μαγνητική τομογραφία (MRI) και θα βοηθήσουν στον εντοπισμό της βλάβης.
Η ανάλυση των δεδομένων και η παρακολούθηση των εξετάσεων αλλά και του ασθενή από εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό, είναι απαραίτητη για τη σωστή διαγνωστική προσέγγιση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ρήξης του τένοντα του ώμου;

Τα κύρια συμπτώματα που θα εμφανίσει ένας ασθενής, περιλαμβάνουν πόνο στον ώμο, δυσκαμψία, μειωμένη κινητικότητα και αδυναμία, ιδιαίτερα κατά την άρση αντικειμένων. Οι μικρές και μερικού πάχους ρήξεις στροφικού πετάλου, πολλές φορές μπορεί να είναι ασυμπτωματικές ή να προκαλούν συμπτώματα για μικρό χρονικό διάστημα.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί η ρήξη στροφικού πετάλου του ώμου χωρίς χειρουργική επέμβαση;

Η συντηρητική θεραπεία μπορεί να μειώσει τον πόνο αλλά όχι για πάντα. Συνίσταται σε ήπιες περιπτώσεις και περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία, αντιφλεγμονώδη φάρμακα και αλλαγές στις καθημερινές δραστηριότητες. Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας - χειρουργικής ή μη - είναι πολύ σημαντική για την εξέλιξη της πάθησης και η επιλογή ενός εξειδικευμένου ορθοπεδικού χειρουργού είναι καθοριστικής σημασίας για την εφαρμογή του κατάλληλου εξατομικευμένου πλάνου θεραπείας.

Τι επιπτώσεις θα έχω στην καθημερινότητά μου εάν αμελήσω το πρόβλημα;

Η μη έγκαιρη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ρήξης του στροφικού πετάλου του ώμου μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη αδυναμία, μειωμένη λειτουργικότητα του ώμου και χρόνιο πόνο. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να εκτελείτε καθημερινές δραστηριότητες και εργασίες. Επίσης, η χειρουργική αποκατάσταση μίας ολικού πάχους ρήξης του στροφικού πετάλου, δεν επιτρέπεται να καθυστερεί, καθώς οι συνέπειες στη λειτουργικότητα του ώμου είναι μη αναστρέψιμες.

Σωστή ενημέρωση, ολοκληρωμένες λύσεις

Η αντιμετώπιση της ρήξης τένοντα ώμου απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία, είναι σημαντικό οι ασθενείς να είναι πλήρως ενημερωμένοι για τις επιλογές τους και τις πιθανές συνέπειες σε περίπτωση που αμελήσουν να αναζητήσουν θεραπεία. Η συνεργασία με τον ιατρό, η τήρηση των συμβουλών αποκατάστασης και η ενεργή συμμετοχή στη θεραπεία είναι βασικά στοιχεία για την επιτυχή αποκατάσταση.
Εάν παρουσιάζετε συμπτώματα ή έχετε ερωτήσεις σχετικά με τη ρήξη τένοντα του ώμου, η επίσκεψη σε έναν ειδικό κρίνεται απαραίτητη.
Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Άνω Άκρου Δρ. Παναγιώτης Πάντος με περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρίας αποκλειστικά ως χειρουργός παθήσεων άνω άκρου, προσφέρει τεκμηριωμένη διάγνωση αλλά και ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση, για την ανακούφιση του πόνου και την άμεση επαναφορά της φυσικής λειτουργικότητας του ώμου σας.

 
< Προηγούμενο   Επόμενο >
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ - ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ - ΧΑΝΙΩΝ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ - ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Το ENTERCITY άλλαξε και έγινε: ENTERPORTAL.
Για να στείλετε τις εκδηλώσεις σας κάντε κλικ εδώ!

Διαφήμιση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΘΕΜΑΤΑ

ΚΑΙΡΟΣ # LIVE