Εξωσωματική γονιμοποίηση: Όλα όσα θέλει να γνωρίζει η σύγχρονη γυναίκα
Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια σκέψη που μέχρι και σήμερα προκαλεί αμφιβολίες και φόβο, για την αποτελεσματικότητα και το κόστος της, στα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν δυσκολίες σύλληψης.
Παρακάτω θα βρεις όσα χρειάζεται να γνωρίζει για την εξωσωματική γονιμοποίηση, μέσα από το πρίσμα των καλύτερων ειδικών στο χώρο.

Η εξωσωματική έχει παρουσιάσει ραγδαία εξέλιξη στην εποχή μας, καθώς έχει θεαματικά αποτελέσματα, υψηλά ποσοστά επιτυχίας, είναι ασφαλής και μπορεί να δώσει την πολυπόθητη λύση σε προβλήματα υπογονιμότητας, που παλιότερα δεν ήταν εφικτό να ξεπεραστούν.
Πάμε να δούμε με μικρά και κατανοητά βήματα, τι είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση!
Τι είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση ( IVF);
Η εξωσωματική γονιμοποίηση (in vitrofertilization) είναι η θεραπεία υπογονιμότητας κατά την οποία τα ωάρια της γυναίκας γονιμοποιούνται έξω από το σώμα της, στο εργαστήριο, κάτω από ελεγχόμενες εργαστηριακές συνθήκες.
Για να επιτευχθεί η εξωσωματική γονιμοποίηση η γυναίκα υποβάλλεται σε φαρμακευτική αγωγή, προκειμένου να διεγερθούν οι ωοθήκες της και να παράγει πολλά ωάρια. Στην συνέχεια, την κατάλληλη στιγμή, πραγματοποιείται η ωοληψία και πραγματοποιείται η γονιμοποίηση των ωαρίων από το δείγμα σπέρματος του άνδρα στο εργαστήριο. Τα γονιμοποιημένα ωάρια καλλιεργούνται σε κατάλληλα καλλιεργητικά μέσα και στην συνέχεια, αναπτύσσονται σε έμβρυα.
Μετά από 2-5 μέρες, πραγματοποιείται η εμβρυομεταφορά, δηλαδή η μεταφορά των εμβρύων πίσω στην μήτρα της γυναίκας και 12 έως 14 μέρες μετά την ωοληψία, ακολουθεί η εξέταση β χοριακή(γοναδοτροπίνης), για να διαπιστωθεί η εγκυμοσύνη.
Πώς γίνεται η εξωσωματική γονιμοποίηση;
Ένας κύκλος εξωσωματικής αποτελείται από 3 βήματα και ολοκληρώνεται σε ένα διάστημα 2 εβδομάδων :
Βήμα 1ο: Διέγερση των ωοθηκών, ώστε να προκληθεί ωορρηξία με ενέσιμα φάρμακα.
Οι ωοθήκες της γυναίκας παράγουν φυσικά 1 ωάριο κάθε μήνα. Στην εξωσωματική χρειάζονται περισσότερα ωάρια, προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό επιτυχίας.
Το βήμα αυτό διαρκεί συνήθως 10-12 μέρες και απαιτεί στενή παρακολούθηση από τον γιατρό, με ορμονολογικές εξετάσεις αίματος και υπέρηχο ανά 3-4 μέρες.
Βήμα 2ο – Ωοληψία και εξωσωματική γονιμοποίηση.
Ο ορμονολογικός και υπερηχογραφικός έλεγχος που πραγματοποιείται, καταδεικνύει την κατάλληλη ημέρα που πρέπει να συλλεχθούν τα ωάρια και να γονιμοποιηθούν από το σπέρμα του άνδρα στο εργαστήριο. Η ωοληψία γίνεται με την χρήση ελαφριάς αναισθησίας, ώστε να μην νιώσει δυσφορία ή πόνο η γυναίκα.
Βήμα 3ο – Εμβρυομεταφορά :
Τα έμβρυα καλλιεργούνται στο εργαστήριο και αξιολογούνται από τους ειδικούς εμβρυολόγους. 3-5 μέρες μετά την ωοληψία τα έμβρυα μεταφέρονται πίσω στην μήτρα της γυναίκας, για να υπάρξει εμφύτευση και να ξεκινήσει η εγκυμοσύνη.
|